Lån til oppussing – en guide

Når man trenger å pusse opp huset eller leiligheten, kan et lån til oppussing være en god løsning. Det er ikke alltid at man klarer å spare opp til oppussing, og av og til kan behovet komme plutselig. Det kan være at man kjøper et hus som trenger å renoveres helt eller delvis, eller en leilighet som trenger nytt bad eller kjøkken. På www.abcnyheter.no finnes det artikler om dette, som er relevant for de som vil pusse opp.

Når man skal pusse opp et eller flere rom i huset eller leiligheten, kan man velge mellom svært mange tilbud om lån. Både ordinære banker, spesialbanker og andre låneinstitusjoner tilbyr lån til varierende betingelser. Man gjør lurt i å sjekke rundt før man søker hos noen, da de forskjellige bankene tilbyr veldig ulike betingelser vedrørende rente, nedbetalingstid og avdragsfrie perioder. Det kan lønne seg å sjekke ut flere banker før man søker.

Hvorfor ta opp lån til å pusse opp

Behovet for oppussing kan komme plutselig, eller man kan av andre grunner ikke ha alle pengene man trenger til å fornye hjemmet sitt. Et lån til dette kan være både praktisk og nødvendig. Man kan få lån hos flere forskjellige banker, så det er lurt å sjekke og sammenligne litt med de forskjellige långiverne før man bestemmer seg for hvem man ønsker å søke hos.

For å få lån stilles det noen krav til den som søker. De fleste bankene krever at man er over 18 år, har fast inntekt på over 200 000 kroner og ellers en ordnet økonomi. Betalingsanmerkninger er noe som de fleste slår hardt ned på, og har man dette er det lurt å bli kvitt denne eller disse før man søker. Orden på økonomien er viktig når man skal betjene nye lån.

Hvordan søke lån

Når man søker om lån til oppussing, kan man søke om et helt nytt lån til å finansiere det med. Man kan også søke om å refinansiere eksisterende lån man har; her må man se litt an behovet. Har man allerede boliglån i en bank kan man søke om å få økt lånerammen på dette, da får man ofte mye bedre betingelser enn om man tar opp et forbrukslån til å betale oppussingen med.

Om man ønsker å pusse opp stua, bygge et gjesterom eller renovere leiligheten, har man gjerne behov for ekstra penger til dette. Forskjellige lånetilbydere kan gi tilbud om lån til oppussing, eller eventuelt refinansiering. Det kan være fristende å låne mer enn man egentlig trenger, dette bør man unngå. Det er lurt å ha et budsjett som man følger, og å lage seg en oversiktlig nedbetalingsplan. Da unngår man å pådra seg mer gjeld enn man takler.

Fordeler med å pusse opp

Når man pusser opp huset eller leiligheten, vil man i de aller fleste tilfeller få en verdiøkning på boligen. Ofte kommer man godt ut med å låne en sum til å pusse opp boligen med, ettersom verdiøkningen gjerne blir høyere enn gjelden man får. Ofte skal det ikke så altfor mye til før det både ser penere ut og boligen øker i verdi. Det er dessuten mye koseligere å bo i en nyoppusset bolig.

Før man tar opp lån bør man tenke godt gjennom enkelte ting, som for eksempel om man har råd til å ta opp et lån til oppussing. Man må se på hvilken inntekt man har, og om man kan håndtere et lån med denne inntekten. Videre må man se på faste utgifter. Dersom man har mye gjeld fra før – og hvorvidt man er alene om å ta på seg mer gjeld – spiller også en stor rolle her.

Hvem kan få lån

Det er flere ulike kriterier som skal fylles for at man får lån til oppussing. Det som stort sett kreves av de fleste, er at man er myndig, samt norsk statsborger. Ellers må man ha fast inntekt, gjerne på over 200 000 kr, og man skal selvfølgelig være i stand til å betale tilbake lånet. Det er ofte en fordel om man kan stille med sikkerhet, men ikke alle banker krever dette.

Har man betalingsanmerkninger og ikke får lån hos ordinære banker, kan man søke lån hos en av spesialbankene som finnes på markedet. De siste årene har det blitt flere av disse, og de hjelper flere til å få lån selv om de har vært så uheldige at de har fått betalingsanmerkning en eller flere ganger. Disse bankene løper en høyere risiko ved å tilby lån til de som har anmerkninger, og har krav om for eksempel bolig som sikkerhet.

Kort oppsummert om lån til oppussing

  • Man kan søke flere banker om lån til oppussing av bolig
  • Oppussing gir som regel verdiøkning på boligen
  • Det finnes mange banker som tilbyr lån

Når man har søkt om lån og får det innvilget hos en bank, er det viktig at man begynner å betale på det så snart man kan. Ofte tar bankene et gebyr for lånet; dette varierer i størrelse mellom de forskjellige bankene. Noen tilbyr avdragsfrihet i perioder, ellers er det greit å betale ned så raskt man klarer. Ofte får man velge mellom ulike nedbetalingstider, og her må man se an hvor mye man klarer å betale per måned.

Mer om finansiering til oppussing finner du her: https://www.aftenposten.no/bolig/i/rAMk43/slik-faar-du-raad-til-den-noedvendige-oppussingen-du-egentlig-ikke-har-penger-til

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *