Forbrukslån til ferie – tenk på dette!

De fleste nordmenn opplever fra tid til annen at økonomien er litt trang. Det kan ha kommet en overraskende regning eller parkeringsbot, eller kanskje man ønsker å reise på ferie og ikke har så god råd. I slike tilfeller kan det dukke opp et behov for økonomisk hjelp. I Norge finnes det flust av banker som tilbyr forbrukslån, som for eksempel Helgeland Sparebank – HSB – som tilbyr opptil 250 000 kroner i usikret lån til sine kunder.

Et forbrukslån er en av mange typer lån som finnes. Det som skiller forbrukslån fra for eksempel et boliglån, er at banken ikke stiller med sikkerhet i leilighet eller bil når det er snakk om førstnevnte. Dette betyr at bankens risiko er betydelig høyere, noe som også medfører at renten på et forbrukslån blir høyere enn på mange andre lån. Her gjelder det med andre ord å velge forbrukslån med omhu!

Å finansiere ferien med forbrukslån

På grunn av forbrukslånets relativt høye rente, frarådes det ofte at man tar opp denne type lån til unødvendig forbruk. Dersom kjøleskapet slutter å virke rett før man får lønn, og man trenger et nytt med en gang, vil de fleste være enige om at det er greit å ta opp et forbrukslån. Da kan man betale tilbake så snart man får lønn. Når det kommer til å bruke forbrukslån på luksusting som ferie, er det mange som er skeptiske.

Man kan imidlertid fint finansiere ferien med lån uten sikkerhet så lenge man velger et lån med gode lånevilkår. Derfor skal vi straks se nærmere på hva man bør se etter for å finne de beste lånene. Det er dog like avgjørende at man tar opp lån med en plan i bakhodet. Mange glemmer at lånet skal betales tilbake, gjerne med høye renter. Planlegger man klokt, kan et forbrukslån være en grei finansieringsmetode når man skal på ferie.

Slik finner man beste lån til ferie

Dersom man planlegger å finansiere ferien sin med et lån uten sikkerhet, er det svært viktig at man gjør nødvendig research på forhånd. Det mest essensielle å sjekke er lånets renter. Det finnes banker som fremhever den nominelle renten, men denne kan ofte gi et feilaktig inntrykk av lånets kostnader. Det man bør se på er det som kalles effektiv rente. Få en grundig forklaring på ulikhetene mellom nominell og effektiv rente her.

Kort forklart er nominell rente kun renten på forbrukslånet, mens den effektive renten er både nominell rente pluss eventuelle registreringsgebyrer, termingebyrer og lignende. Man vil med andre ord få et mye mer realistisk bilde av lånets totale kostnader ved å se på effektiv rente. Dette fordi så godt som alle forbrukslån og banker krever gebyrer av låntaker. Hvor mye gebyrer banken krever varierer mye. Her kan man spare mye penger på å velge klokt.

Bruk hjelpemidler

Det finnes veldig mange banker og lånetilbydere i Norge. Dette vanskeliggjør jobben med å skulle finne det beste forbrukslånet på markedet. Det finnes heldigvis mange nettsider som hjelper en med å sammenligne lån fra ulike banker. Dermed kan man lett skille gode lån fra mindre gunstige lån. Sjekk for eksempel ut tjenester for sammenligning av ulike lån – som Finansportalen. Her finner man enkelt det beste lånet basert på ønsket lånebeløp og nedbetalingstid.

Det er viktig å huske på at resultatet man får med sammenligningstjenestene kun er anslagsvis. Den renten man til syvende og sist ender opp med, er nemlig basert på helt individuelle faktorer. Selv om naboen ens ender opp med et lån uten sikkerhet med lav rente, kan man selv få en langt høyere rente – selv om det er samme bank. Hvor høy rente man får, vil avgjøres når banken foretar en kredittsjekk av låntaker.

Kredittsjekk og stresstest

Når man søker om lån uten sikkerhet til ferien, vil alle banker som tilbyr denne type lån foreta en kredittsjekk. Dette betyr at banken kontrollerer den enkelte låntakers evne til å betjene lånet. Banken vil sjekke mange ting, som blant annet inntekt, alder, statsborgerskap og hvorvidt man har betalingsanmerkninger fra tidligere. Her er det mange faktorer som spiller inn, og er man heldig kan man få et forbrukslån med meget gode vilkår og betingelser.

Tjener man mye, vil man naturlig nok kunne låne mer penger enn dersom man tjener lite. Banken vil også se på hyppig flytting som negativt under kredittsjekken. Dette kan nemlig tyde på dårlig økonomi. Det samme gjelder alder – er man ung er sjansen større for at man får avslag på sin søknad om forbrukslån. Banken vil også foreta en stresstest, noe som betyr at de tar høyde for at man skal klare en renteøkning på 5 %.

Oppsummering

  • Finansier ferien med et forbrukslån med gode vilkår
  • Sjekk effektiv rente

Nordmenn elsker å dra på ferie. Dessverre rekker ikke alltid lommeboken til, og da kan det være greit med litt pengehjelp i form av et forbrukslån. Dette er imidlertid en relativt dyr form for lån, og derfor er det svært viktig at man ikke tar opp lån helt ukritisk. Sjekk lånets effektive rente, og vær obs på at mange faktorer påvirker renten man faktisk får. Med en god nedbetalingsplan er ferien i boks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *